9 oktober 2023

Naze Keklik, 52

Naze kommer från Turkiet, men har bott i Sverige i 22 år. Hennes historia hos Kulturum började för tio år sedan då Turkan Kaya, som hon lärt känna genom gemensamma vänner, berättade om ett projekt där det var tänkt att samla kurdiska kvinnor från Turkiet för att göra så kallade Kelimmattor. Naze skulle vara med och lära ut tekniken tuskaft som man använder när man knyter Kelimmattor, en teknik hon lärde sig redan som 13-14 år gammal.

– Vi kunde göra kuddar, väggbonader och mattor. Jag brukade tävla med min systerdotter om vem som kunde göra Kelimmattor snabbast.

När Kelimmatteprojektet startade och man samlade de kurdiska kvinnorna berättar Naze att det var för att bryta utanförskapet genom att samla kvinnorna så att de tillsammans kunde utföra sina hantverk. Det var även svenska kvinnor med och tillsammans med dem så berättar hon att de fick ett kunskapsutbyte, inte bara kring olika tekniker att sy, virka och väva. De fick även det viktiga språkutbytet.

– Vi blev kompisar i gruppen, vi blev gladare, vi trivdes. Vi fick bättre språk.

Kelimmatteprojektet ledde dessutom till en utställning på Konstcentrum.

Naze kände att hon inte bara fick, hon gav mycket till Kulturum också. Hon fick hjälpa till mycket.

– Alla tyckte om mig för att jag är en hjälpsam person.

Efter hennes deltagande i kursen så fick Naze en del uppdrag där hon fick lära ut sitt hantverk på andra ställen. Efter det har hon även jobbat på både Samhall och åt kommunen. Nu jobbar hon på ett lager för Apotea i Sala och får pendla långa sträckor.

För att få vara närmre hemmet och barnen så skulle hon vilja jobba i Gävle.
– Jag älskar att köra bil, jag skulle vilja bli busschaufför, det skulle passa mig.

 

Nazes val

Mat: Manti, Dolma, Karniyarik, svenska fiskrätter

Musik: Selda Bağcan