20 november 2023

Nora Hashemi, 26

Nora som är ifrån Afghanistan kom till Sverige för åtta år sedan. Först så kom hon till Malmö, men hon och hennes mamma fick veta att de måste flytta till Gävle eftersom hennes bror redan bodde här. 2018 berättade en afghansk vän att Kulturum fanns.
– Du kan studera och lära dig språk där.

För Nora blev Kulturum en väldigt ljus plats i mörkret. Hon beskriver en tillvaro där hon var som både döv och stum.
– Jag kunde inte prata, inte höra, inte förstå. Men på Kulturum hittade jag ett ljus och en väg.
När hon berättar om personerna som hon mötte på Kulturum så kallar hon dem änglar.
– För många som inte var läskunniga så var lärarna ett ljus som lärde oss om språket, landet, samhället, kulturen.

Att lära sig språket var en stor upplevelse.
– När jag lärde mig språket så var det som att jag som bebis växte upp och började klara mig själv. Jag kunde prata svenska, jag blev starkare.
När hon berättar om Kulturum så berättar Noura om ett hus som ger en ljus om man är i mörkret.

Det blir lite svårare då hon ska se vad hon själv har gett till Kulturum, hon berättar att hon lovade Sarah och Turkan att bli stark, klara sig själv och att alltid vara en bra person i samhället.
– Jag tror att för människor som mig så kan Kulturum betyda mycket. Sarah och Turkan och lärarna kan ta ens hand och hjälpa en att bli stark. Jag tror att Kulturum är himlen.

Nora som inte gick i skolan i hemlandet, har sedan hon kom till Sverige och fått permanent uppehållstillstånd börjat på SFI och blivit deltidsanställd på Åhlens. När hon berättar om sina framsteg så är hon noga med att tacka för alla de som hjälpt henne på vägen dit och listar Turkan, Sarah, Ingela, Kenneth Rey och resten av lärarna.

Noras val

Mat: Ashak, torskrätter
Musik: Lugn musik, Ariana Sayeed, Björn Afzelius.