27 november 2023

Nadiia Samolinko, 50

Nadia kommer från Ukraina, för henne började hennes tid på Kulturum i april 2022. Då bodde hon på migrationsverket, där såg hon en annons om Kulturum i receptionen. De fick information ifrån Turkan om att nyanlända ukrainska flyktingar kunde komma till Kulturum.

För Nadiia så är Kulturum en varm plats där hon känner ett lugn och blir glad.
– Atmosfären och stämningen är bra för alla här.

För henne har Kulturum inneburit att hon har fått lära sig svenska, om den svenska andan, traditioner, mat och vad man kan göra på fritiden, hur vi i Sverige firar våra storhelger. Det har även varit en chans att lära känna människor ifrån flera nationaliteter.
– Jag öppnar mig mycket när jag är på Kulturum, det gör mig rikare.

Nadiia ser Kulturum som ett viktigt ställe då det är ett ställe som ger de som kommer hit mycket kunskap, både genom möten och samtal, och besök som arrangeras av Kulturum. Hon tycker även om att Kulturum delar lokaler med ett galleri där man kan se utställningar.
– Gävle behöver Kulturum för att det är en viktig mötesplats.

I utbyte för det som hon tycker at hon får av Kulturum så ger Nadiia tillbaka genom att ge kunskap om hennes hemland Ukraina, om traditioner och kulturen.
– Att hjälpa andra att se världen gör att man får kulturell förståelse.

Nadiias val

Mat: Borsjtj, svensk glass, lussekatter (är noggrann med att inte äta sådant innan december) Det är ingen stor skillnad mellan svensk och ukrainska mat, vi båda har potatisen gemensamt.
Musik Christina Soloviy, ABBA, Loreen