11 december 2023

Margareta Björkenstam, 78

Margareta minns faktiskt inte exakt när hon började som volontär, men hon uppskattar att det är cirka åtta år sedan. Hon läste tidningen och i en annons med rubriken ”händer idag” så såg hon en aktivitet som intresserade henne. Det var så hon hittade till Kulturum. Hon tänkte att eftersom hon är pensionär och har tid så skulle hon kunna vara volontär, speciellt bra skulle det vara eftersom hon har pedagogisk bakgrund som utbildad lärare.

– För mig är Kulturum en mötesplats för människor, en plats där man kan möta människor från andra delar av världen. Människor som vill lära sig svenska språket. Eller överhuvudtaget vill lära sig läsa och skriva eftersom en del inte fått lära sig det i hemlandet. De får även lära sig om Sverige och hur Sverige fungerar.

När Margareta arbetade som lärare så undervisade hon inom samhällskunskap hon arbetade, en fördel med tanke på hur diskussionerna kan bli på språkcaféerna. Hon kan jämföra saker lättare när diskussionerna handlar om hur olika kulturer och länder ser ut. Det är även bra när det gäller diskussioner om religion eftersom det även där finns skillnader och likheter mellan olika religioner.

– Kristendom och Islam har väldigt många likheter. Deltagarna tycker att det är intressant att se likheter. Vi är ju människor med samma behov.

Kulturums roll i Gävle ser Margareta som viktig och hon beskriver det som att det behövs fler Kulturum i Gävle, platser där man kan mötas och träna språket och prata. Språkstöd behövs.

I utbyte mot att Margareta tar med sin kompetens till Kulturum så tycker hon att hon får mycket tillbaka, till exempel så får hon kontakt med människor ifrån andra delar av världen.

– Det gör att man tänker till kring sina egna beteenden, något som är lärorikt. Man träffar människor som verkligen vill lära sig, även om de är till åren komna, trots egna problem och att de varit på flykt.

Margaretas val

Mat: tillsammans med familj och goda vänner och ett gott glas vin
Musik: Poplåtar det går bra att gympa till, Benny Anderssons Orkester och ABBA.