22 februari 2024

Kenneth Forsgren, 72

Kenneth hittade till Kulturum 2016 tack vare Ray som är en av våra volontärer, han hade tipsat om Kulturum och när Kenneth gick i pension så började han också som volontär.

Kenneth beskriver Kulturum på både ett sakligt sätt, som den politiskt och religiöst obundna förening det är och den kulturella insats den gör och hur de hjälper deltagare med att lära sig svenska förutom den hjälp de kan få på SFI.

– Eftersom det är en så lovvärt så deltar jag, inte så att jag sitter med i styrelsen eftersom jag har mycket annat, men som volontär.

På ett djupare plan beskriver han Kulturum som ett roligt ställe eftersom han gillar att träffa människor och att det inte bara handlar om att lära sig svenska, det handlar om så mycket annat också. Tidigare var Kenneth lärare så han har haft lätt att lära deltagarna tack vare sin tidigare yrkesroll och utbildning. Både i yrket och sina fritidssysslor, han är bland annat fritidsmusiker, så har just mötena med människor varit viktiga delar för honom eftersom han uppskattar just människomötena.

– Det ger mycket att träffa folk, jag är alltid gladare efter att jag varit här.

Han ser att språkcaféet har utvecklats sedan 2016, tidigare var deltagarna superutbildade i sina hemländer och kom med en redan utstakad plan att lära sig svenska, gå klart SFI och sedan vara ute i samhället. Den senaste tiden har fler deltagare inte gått skolan i sina hemländer. Det är fortfarande givande men det är en annan verklighet att vara volontär med tanke på omständigheterna.

– Kulturum behövs väldigt väl men är styvmoderligt behandlat av kommunen och regionen.

Kenneths val

Mat: God kycklingrätt, Janssons frestelse
Musik: han spelar i Gävle Big Band, Durdraget, lyssnar på bland annat klassik musik, jazz, hårdrock (gärna AC/DC)